Συνέντευξη

  • Κυρία Καψή,  έχετε γεννηθεί  στο  Grays της Μεγάλης Βρετανίας και ασχοληθήκατε με τον χορό στη μόλις τρυφερή ηλικία των 4 ετών. Πως επιλέξατε να ασχοληθείτε με αυτό?

Ήταν κάτι πολύ φυσικό μιας και στην χώρα μου όλα σχεδόν τα κορίτσια ασχολούνται με το χορό και συνήθως το μπαλέτο.Έτσι και γώ από την αρχή ξεκίνησα  με μπαλέτο, πολύ γρήγορα όμως και μετά από παρότρυνση της δασκάλας μου ,παρακολούθησα μοντέρνο και κλακέτες.Κάτι που ίσως  σας φανεί παράξενο είναι πως τα μαθήματα  δεν τα κάναμε σε κάποια όμορφη αίθουσα χορού αλλά μέσα στην εκκλησία  και οι μπάρες στήριξης ήταν οι καρέκλες…

  • Αναρίθμητες παραστάσεις και διακρίσεις και στα δεκαέξι σας έρχεται μια υποτροφία για σπουδές χορού στο Doreen Bird of London. Πείτε μας λίγα λόγια για τις σπουδές σας εκεί.

Γι α όσους γνωρίζουν πρόκειται για ένα από τα κορυφαία κολλέγια χορού της Μεγάλης Βρετανίας. Ατελείωτες ώρες μαθημάτων, πολύ σωματική κούραση, ματωμένα δάχτυλα ποδιών αλλά και απίστευτη χαρά και ικανοποίηση ένιωσα τα τρία αυτά χρόνια. Έφυγα  όμως με αμέτρητα πτυχία στο μπαλέτο, τις κλακέτες το μοντέρνο και τους εθνικούς χορούς.

  • Ακολουθούν εμφανίσεις σας σε διάφορα shows τόσο σε Αγγλία όσο και σε Ισπανία και Πορτογαλία. Μέχρι που το 1988 έρχεστε στην Ελλάδα για να εμφανιστείτε στο Διογένης Παλλάς με τον Ντέμη Ρούσσο.  Πως έγινε η επιλογή σας για αυτή την εμφάνιση?

Έχοντας συνεργαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης με κορυφαίους χορογράφους, και ούσα κι  εγώ η ίδια πολύ καλή χορογράφος δέχθηκα την πρόταση και ασφαλώς δεν μπορούσα να αρνηθώ μιας και  από μικρή μου άρεσε ο Ντέμης Ρούσσος  και γνώριζα ότι θα γινόταν- ‘όπως και έγινε-μια πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά.

  • Έτσι λοιπόν γνωρίζετε την Ελλάδα και τις ομορφιές της, την αγαπήσατε αλλά όχι μόνο αυτή… Γνωρίζετε και τον άντρα σας – Έλληνας γαρ!- και αποφασίζετε να εγκατασταθείτε μόνιμα στη χώρα. Ποια ήταν τα επαγγελματικά σας βήματα από εκεί και πέρα?

Πραγματικά ερωτεύτηκα την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή.Ταυτόχρονα γνώρισα και τον  άντρα μου και ξεκίνησα αμέσως να εργάζομαι σε σχολές χορού της Αθήνας. Μετά από δύο χρόνια δουλειάς αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου χώρο.Έτσι το Σεπτέμβριο του 1988 ξεκίνησα στο Γαλάτσι να διδάσκω στη δική μου σχολή. Ένα όνειρό μου είχε εκπληρωθεί !!

  • Κυρία Καψή, έχετε γνωρίσει την Βρετανική εκπαίδευση στο θέμα του χορού. Θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για το πώς η Βρετανία λειτουργεί στην εκπαίδευση των χορευτών σε σχέση με την Ελλάδα.

Δυστυχώς υπάρχει ακόμη και σήμερα μεγάλη διαφορά. Η κύρια αιτία είναι η δουλειά που γίνεται ή δεν γίνεται στις μικρές ηλικίες.Ένας άλλος λόγος είναι οι αναρίθμητες ακατάλληλες σχολές χορού πού υπάρχουν και λειτουργούν ανεξέλεγτα.Τέλος  κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαραίτητο και που εφαρμόζω κάθε χρόνο είναι οι παραστάσεις.Εκεί οι χορεύτριες της σχολής δείχνουν στο κοινό το ταλέντο τους και ταυτόχρονα ανταμοίβονται για το κόπο όλης της χρονιάς.

  • Πόσο «ταμπού» νομίζετε πως είναι στη χώρα μας να εκφράσει την επιθυμία ένα αγόρι να ασχοληθεί με τον χορό?

Ασφαλώς και δεν είναι πολύ σύνηθες η παρουσία αγοριών στις σχολές μας  αλλά  νομίζω πως η ελληνική κοινωνία πλέον έχει ξεπεράσει τέτοιες αντιλήψεις.

  • Παράλληλα με τη σχολή χορού που διατηρείτε έχετε και δύο παιδιά. Πόσο δύσκολο ήταν για σας ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της σχολής να τα συνδυάσετε όλα?

Ήταν όντως πολύ δύσκολο αλλά με την βοήθεια του συντρόφου μου στην αρχή αλλά και babysitter στη συνέχεια τα καταφέραμε και έτσι τώρα ο Ντάνιελ είναι δευτεροετής φοιτητής διαιτολογίας-διατροφολογίας και ο Άλεξ προετοιμάζεται για τις πανελλήνιες.

  • Τι ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης έχει μια μπαλαρίνα ή μια χορεύτρια γενικότερα στη χώρα μας?

Μια μπαλαρίνα- χορεύτρια στη Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει και πολλές ευκαιρίες δουλειάς. Έχει όμως πολλές ευκαιρίες σαν δασκάλα χορού φτάνει να έχει σπουδάσει την τέχνη αυτή σε σωστές σχολές και από σωστούς ανθρώπους. Γι αυτό προσοχή μεγάλη στην επιλογή της σχολής που θα στείλετε τα παιδιά σας…

  • Παρ όλα αυτά τι θα λέγατε στα νέα κορίτσια που αγαπούν την τέχνη της Τερψιχόρης?

Αυτό που λέω εδώ και 21 χρόνια στις μαθήτριές  μου, ότι δηλαδή ο χορός ομορφαίνει απίστευτα το σώμα αλλά ταυτόχρονα γεμίζει την ψυχή με θετική ενέργεια !!!!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που δώσατε στο «Είμαστε γυναίκες».

Comments are closed.